关于我们 About US 投稿/Contribute

首页> 培训>雅思>备考指南> 正文

2016雅思阅读单选题题型解析和应试技巧

中华考试网 2016-08-03 16:40

  单选题

  解题步骤及应试技巧

  第一步快速浏览文章,把握文章的体裁、结构、主题、特点

  首先,对不同文章结构的把握有助于采用不同的解题策略。如果是议论文或段落紧凑的文章,那么每段的第l句话都是必读的,最后一句最好也看看,特别是最后一段。根据这些句子的主、谓语和重要实义词确定文章的主题与基调。如果是说明文或文章段落较多、每段都较短,只需确定文章所谈主题,然后直接进入第二步(读题)。

  其次,通过快速浏览,找一些有用的信号词,如时间、人名、地名、数字、关联词、特殊印刷体等,以提高解题时的速度。浏览时对于文章中出现的列举结构、比较结构、转折关系、因果关系以及特殊句型如倒装、强调、虚拟等要予以特别注意。

  第二步读题确定题目中的信息词,主要是名词、动词,有时是人名、地名、时间、数字等确定词。

  第三步查找到信息源,解题。快速到文章中查找到含信息词(或其同义词)的地方,仔细阅读上下文,根据主题句、核心词、同义替换、一定高度的概括性等原则确定正确答案。如果是观点态度题,主要通过把握主旨及词汇的感情色彩来判断。

  注意:

  1.正确的答案常常是原文相关词的改写。

  2.有些题目比较简单,可以直接选择。对于难题,可以用排除法确定正确答案。

  3.要注意顺序性,即题目的顺序和原文的顺序基本一致。

  4.如果一个选项合乎题意,还要看其它选项中是否有both-----and, all of the above 的字样。

  5.注意题干中是否有not , except 字样。

  1. The average air temperature at the surface of the earth has risen this century, as has the temperature of ocean surface waters. Because water expands as it heats, a warmer ocean means higher sea levels. We cannot say definitely that the temperature rises are due to the greenhouse effect; the heating may be part of a "natural" variability over a long time-scale that we have not yet recognized in our short 100 years of recording. However, assuming the build up of greenhouse gases is responsible, and that the warming will continue, scientists-and inhabitants of low-lying coastal areas--would like to know the extent of future sea level rises.

  2. Calculating this is not easy. Models used for the purpose have treated the ocean as passive, stationary and one-dimensional. Scientists have assumed that heat simply diffused into the sea from the atmosphere. Using basic physical laws, they then predict how much a known volume of water would expand for a given increase in temperature. But the oceans are not one-dimensional, and recent work by oceanographers, using a new model which takes into account a number of subtle facets of the sea-including vast and complex ocean currents-suggests that the rise in sea level may be less than some earlier estimates had predicted.

  (1) Scientists do not know for sure why the air and surface of ocean temperatures are rising because ...

  A there is too much variability.

  B there is not enough variability.

  C they have not been recording these temperatures for enough time.

  D the changes have only been noticed for 100 years.

  (2) New research leads scientists to believe that ...

  A the oceans are less complex.

  B the oceans are more complex.

  C the oceans will rise more than expected.

  D the oceans will rise less than expected.

  方案二:注意选项中的关键词。(在提干意思含糊,无法定位时,要借助备选项确定关键词)

  3. Even though earthquake prone countries spend enormous human and financial resources on seismographic measurement, as a means of predicting earthquakes, there is a danger in paying too much heed to seemingly high risk zones and erecting less stable buildings solely because of their being in a low risk zone. Prior to the earthquake, Kobe was not regarded as at serious risk, but after the disaster, investigation of the damage revealed that nearly all deaths occurred in small buildings that shattered rather than twisted when stressed. Coup/ed with the problem of soft soils, the buildings had little firm support and many crumb/ed. If countries wish to withstand the devastating forces of substantial earthquakes and reduce death, injury and property damage, it is important to design and construct buildings that are earthquake resistant, as well as monitor seismic forces.

  (1) It is now believed that ...

  A low-risk zones are relatively safe.

  B high-risk zones are more dangerous than low-risk zones.

  C low-risk zones may in fact be very dangerous due to poorly constructed buildings.

  D high-risk zones have stable buildings.

  (2) Soft soils ...

  A together with poorly constructed buildings and being in high-risk zones greatly contribute to earthquakes devastation.

  B cause earthquakes.

  C cause buildings to twist rather than shatter.

  D crumble buildings.

  (3) Seismologists ...

  A can predict the potential destruction of a city by an earthquake.

  B can not predict where an earthquake may occur .

  C had been investigating Kobe’s potential for an earthquake and had warmed the inhabitants.

  D could work with other professionals to understand and try to minimize the level of death and injury caused by major earthquakes.

  方案三

  出现绝对词的选系项90%不是答案。All, most, only, always, usually, invariably, greatly, entirely, largely等。

  方案四

  出现比较级的选项90%都不是答案。比较级有三要素:比较双方,比较点和比较方向。三项里任何一方与原文不符都不能成为答案。

分享到:
推荐

智囊分享

雅思官方回答:考试听力常见疑问汇总!

 在准备雅思考试听力部分的时候,除了大量做题,也要看看你自己把关于雅思听力的最基本的问题,都弄清楚没。小编汇总...
在雅思阅读考试中,选择题成了纠结指数最高的题型。我们可以把选择题的选项按照判断题的TRUE/FALSE/NOT GIVEN的标准来...
有时候会在后台收到大家的搞笑留言,吐槽歪果仁的那些俚语表达。人在海外,总有些生活习惯和语言习惯需要磨合。即使是...
雅思阅读中,是非无题型一定算的上是难点之一。除了要求烤鸭们找的“快准狠”之外,在偷换概念,考察细节上,雅思也是...
雅思作文其实不可怕,但最可怕的就是烤鸭们言之无物的“中段”部分啦!文章的开头和结尾段落相信大家都已经能够比较从...
推荐给好友


邮箱格式错误

发表成功

您的评论将在编辑审核后发表,感谢您的参与

登录继续邮箱格式错误

没有账号? 快速注册忘记密码?

其它账号登陆:

需编辑审核